Kezdőlap Rólunk Bemutatkozunk Kiadányaink Partnereink Szakterületek Adatvédelem (GDPR) Innováció és technológia Ingatlan és beruházás Infokommunikáció Menedzsment és munkajog Gazdaság és vállalkozás Cikkek Adatvédelem (GDPR) Gazdaság és vállalkozás Infokommunikáció Ingatlan és beruházás Innováció és technológia Menedzsment és munkajog Megjelenések Kapcsolat

Ha lemásolok egy térképet, azért börtön jár?

Kevesen tudják, hogy a térképek szerzői jogi védelem alatt állnak, ezért jogosulatlan felhasználásuk “lopásnak”minősülhet, ami polgári jogi szempontból komoly kártérítési kötelezettséget, büntető jogi oldalról nézve pedig 3 évig terjedő szabadságvesztést is maga után vonhat.

A szerzői jog azokat az alkotásokat védi, amelyek egyéni, eredeti jellegűek, emellett a Szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.) 1. § (2) bekezdés d) pontja külön is nevesíti a térképet a védett formák között. Ha tehát egy térkép eredeti, akkor vonatkozik rá a szerzői jogi védelem.

Felmerül a kérdés, mi lehet egyéni alkotás egy térképen, amikor az semmi mást nem tesz, mint rögzíti a földrajzi tényeket, a valóságot. Az alapul szolgáló valóság természetesen valóban nem védett, a valóságról azonban igen sokféleképpen lehet térképet készíteni.

Annak érdekében, hogy a Föld minden pontja fel legyen térképezve, a nemzetközi jog előírja minden állam számára egy egységes léptékek és jelzések szerinti térkép létrehozását. Az ennek alapján létrejött térkép nem egyéni alkotás, tehát nem védi a szerzői jog, viszont maga az állam védi (például Magyarországon állami tulajdonban van a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló 2012. évi XLVI. törvény 32. § alapján), és csak díj ellenében adja ki másolásra, átalakításra, digitalizálásra. Minden más térkép a térképész egyéni ötletei szerint készül, és így, hacsak nem valamilyen ügyirat része, valamennyi térkép a szerzői jog által védett.A Szerzői Jogi Szakértő Testület 14/10. számú szakvéleményében rögzíti, hogy a térkép tudományos kutatás és vizualizáció együttese. A tudományos kutatás oldalán a tematika, a címek, a méretarány, az információtartalom és a melléktérképi tartalom egyezőségének mértékét kell figyelembe venni; a vizualizáció terén a színvilág, a jelkulcsok, a grafikai képek formai és színbeli azonosságának mértéke az, aminek alapján az esetleges jogbitorlás megállapítható.

Ha tehát jogszerűen akarunk térképet készíteni, három lehetőségünk van:

1) földmérőket fogadunk, és saját magunk rögzítjük térképre a természetben talált idomokat;

2) megvesszük az állami adatbázisból a minket érdeklő részleteket, és ezeket egy térképész segítségével átalakítjuk;

3) egy léptékben és kinézetben céljainkra alkalmas, már létező térkép készítőjétől előzetes engedélyt kérünk a térképe felhasználásához.Megjelent: Világgazdaság – 2014. augusztus 12.
Szerző: Dr. Holló Dóra ügyvéd

Online elérhető: Világgazdaság Online Közélet Jog rovatában

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Kapcsolatfelvétel

Rugalmasság

Ügyfeleink teljes körű kiszolgálása érdekében akár cégénél kihelyezve is segítünk sürgős jogi problémáinak megoldásában. Munkatársaink telefonon és e-mailen is elérhetőek.

Gyorsaság

Irodánk a cégjogi és a szerződések elkészítésével kapcsolatos feladatokat 5 munkanapos határidővel vállalja. Egyéb munkatípusokkal kapcsolatban egyedi határidők megadásával igyekszünk a leghatékonyabb és leggyorsabb megoldást kínálni Önnek és cégének.

Hatékonyság

Ügyfeleink hatékony, lényegre törő, gyors és precíz kiszolgálása alapelveink egyike. Nem végzünk felesleges, időhúzó munkát, így Önnek sem kell a jó megoldásra napokat várnia!

Szakértelem

Jogász munkatársaink kiemelkedő szakértelemmel látják el a megjelölt szakterületeken cége ügyeit a magyar mellett angol nyelven is. Így a mi szaktudásunk az Ön vállalatának építőköve.