Kezdőlap Rólunk Bemutatkozunk Kiadányaink Partnereink Szakterületek Adatvédelem (GDPR) Innováció és technológia Ingatlan és beruházás Infokommunikáció Menedzsment és munkajog Gazdaság és vállalkozás Cikkek Adatvédelem (GDPR) Gazdaság és vállalkozás Infokommunikáció Ingatlan és beruházás Innováció és technológia Menedzsment és munkajog Megjelenések Kapcsolat

A munkáltatói felmondás kártérítéssel is végződhet

Ha a felmondás jogellenes lesz, úgy komoly kártérítési kötelezettség keletkezhet, a dolgozónak akár 12 havi távolléti díját is megítélhet a bíróság. Munkaügyi ellenőrzés is következhet és bírság keletkezhet, ha kiderül, hogy hiányoznak a jelenléti ívek vagy elmaradt a túlmunka-kompenzáció.

A legfontosabb követelmény, hogy a felmondást írásban (levél, a fax, az e-mail) kell közölni, ez alatt pedig nem csak egyszerre jelenlévő felek közötti kommunikációt kell érteni. Ha a dolgozó távol van, vagy a felmondás szó hallatára csapja be az ajtót, akkor erről két tanú által aláírt hivatalos jegyzőkönyvet kell felvenni, amit a felmondólevéllel együtt meg kell küldeni a volt munkatársnak. A felmondás napja ebben az esetben az a nap, amikor a munkatárssal először közli a munkaadó, így azt nem befolyásolja, ha esetleg a postai küldemény „nem kereste” jelzéssel érkezik vissza. Jegyzőkönyv, felmondólevél nélkül nem szabad kijelenteni a dolgozót, mert a felmondás jogellenes lesz.A felmondást indokolni is kell. Komoly követelmény, hogy az indoklás okszerű, valós és világos legyen.Gyakori hiba, hogy a munkavégzéssel, a munkavállaló képességeivel van probléma, mégis átszervezéssel és más munkáltatói érdekkörben felmerülő okkal próbálkoznak, mert azt védhetőbbnek gondolják.

Az ilyesfajta indoklások szinte mindig fennakadnak a bíróságokon. Sokkal célravezetőbb a nem jól teljesítő dolgozó hiányosságait néhány napig részletesen naplózni, majd ebből egy részletes indoklást összeállítani.

A felmondás indokolhatóságát már a munkaszerződés elkészítésekor meg kell alapozni: a munkaköri leírás és a munkavégzési szabályok megfelelő rögzítése nélkül nehéz indokolni, hogy milyen elvárásnak nem felelt meg a munkavállaló. A felmondásban utalni kell arra is, hogy a munkáltatói intézkedés ellen a munkavállaló 30 napon belül bírósághoz fordulhat, ezt a kitételt szinte mindig lefelejtik a munkáltatók.

“…még ha a munkavállaló aláírja is a közös megegyezést végül, azt a fenyegetésre tekintettel utóbb sikerrel fogja megtámadni.”

Végezetül, az igen kedvelt „közös megegyezésnek” kétségtelenül sok előnye van, ám a sorrend fontos: szigorúan tilos először a közös megegyezéssel próbálkozni, majd annak sikertelensége esetére a felmondást kilátásba helyezni. Ez a sorrend ugyanis kényszernek, fenyegetésnek minősül, és még ha a munkavállaló aláírja is a közös megegyezést végül, azt a fenyegetésre tekintettel utóbb sikerrel fogja megtámadni.Megjelent: Világgazdaság – 2014. október 08.
Szerző: Dr. Holló Dóra ügyvéd

Online elérhető: Világgazdaság Online Közélet Jog rovatában

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Kapcsolatfelvétel

Rugalmasság

Ügyfeleink teljes körű kiszolgálása érdekében akár cégénél kihelyezve is segítünk sürgős jogi problémáinak megoldásában. Munkatársaink telefonon és e-mailen is elérhetőek.

Gyorsaság

Irodánk a cégjogi és a szerződések elkészítésével kapcsolatos feladatokat 5 munkanapos határidővel vállalja. Egyéb munkatípusokkal kapcsolatban egyedi határidők megadásával igyekszünk a leghatékonyabb és leggyorsabb megoldást kínálni Önnek és cégének.

Hatékonyság

Ügyfeleink hatékony, lényegre törő, gyors és precíz kiszolgálása alapelveink egyike. Nem végzünk felesleges, időhúzó munkát, így Önnek sem kell a jó megoldásra napokat várnia!

Szakértelem

Jogász munkatársaink kiemelkedő szakértelemmel látják el a megjelölt szakterületeken cége ügyeit a magyar mellett angol nyelven is. Így a mi szaktudásunk az Ön vállalatának építőköve.