Kezdőlap Rólunk Bemutatkozunk Kiadányaink Partnereink Szakterületek Adatvédelem (GDPR) Innováció és technológia Ingatlan és beruházás Infokommunikáció Menedzsment és munkajog Gazdaság és vállalkozás Cikkek Adatvédelem (GDPR) Gazdaság és vállalkozás Infokommunikáció Ingatlan és beruházás Innováció és technológia Menedzsment és munkajog Megjelenések Kapcsolat

Mégsem lett könnyebb a női vezetők helyzete

Bár a vezető állású munkavállalókra vonatkozó szabályok módosításával a jogalkotó célja egyértelműen az lehetett, hogy az ilyen pozícióban dolgozó, gyermeket vállaló nők helyzetét könnyítse, ez – a törvényt betű szerint értve – nem kifejezetten valósult meg.

Valószínűleg kevesen tudják, de a “vezető állású munkavállaló” és a “vezető tisztségviselő” fogalma teljesen mást jelent a törvények szerint. A “vezető tisztségviselő” társaságtípusonként más tisztséget takar, azonban minden esetben a cég képviseletét ellátó személy(ek)ről van szó (ügyvezető, igazgatósági tag, vezérigazgató, beltag, stb), akik nem is feltétlenül munkavállalói a cégnek. Ugyanakkor vannak olyan egyértelműen vezető állású munkavállalók, akik nem minősülnek a Ptk. szerinti vezető tisztségviselőnek, ilyen például a cégvezető. A törvény erejénél fogva azonban automatikusan “vezető állású” a munkáltató vezetője és annak helyettese minden egyéb feltételtől függetlenül.

Ugyancsak kevéssé ismert tény, hogy a vezető munkaszerződése a Munka törvénykönyve munkaszerződésre vonatkozó szabályaitól már 2012. július 1-je óta mindenben eltérhet (az Mt. 209. § (1) bek. alapján), vagyis elvben még attól is, amit maga az Mt. rögzít a 208-211. §§-okban, hiszen az Mt. 213. §-a (eltérő megállapodás lehetősége) ezt nem tiltja.Ehhez képest elég zavarba ejtő, hogy 2014. március 15-től az Mt. új, korlátozó bekezdésekkel (209. § (2) bek. a)-e) pontok) bővült. Ezek alapján a vezetőt mentesíteni kell a munkavégzés alól emberi reprodukciós eljárás, kötelező orvosi vizsgálat és szoptatás tartamára (de például a keresőképtelenség tartamára továbbra sem); nem szüntethető meg a munkaviszonya várandóság és szülési szabadság tartama alatt; nem fogható éjszakai munkára várandóság alatt és gyermeke hároméves koráig a női vezető (gyermekét egyedül nevelő vezető esetén a gyermek három éves koráig a férfi vezető sem); a női vezető jogosult továbbá a minden női munkavállalót megillető 24 hetes szülési szabadságra is.

Ugyanakkor az Mt. eltérést engedő 213. §-a okán a törvény betűjét követve voltaképpen teljesen mindegy, hogy egyébként az Mt. mire használja a “vezető munkaszerződése nem térhet el” kitételt, hiszen a felek megállapodása bizony eltérhet mégis minden, vezetőre vonatkozó “kötelező” előírástól.

Megjelent: Világgazdaság – 2014. április 22. 2. oldal
Szerző: Dr. Holló Dóra ügyvéd

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Kapcsolatfelvétel

Rugalmasság

Ügyfeleink teljes körű kiszolgálása érdekében akár cégénél kihelyezve is segítünk sürgős jogi problémáinak megoldásában. Munkatársaink telefonon és e-mailen is elérhetőek.

Gyorsaság

Irodánk a cégjogi és a szerződések elkészítésével kapcsolatos feladatokat 5 munkanapos határidővel vállalja. Egyéb munkatípusokkal kapcsolatban egyedi határidők megadásával igyekszünk a leghatékonyabb és leggyorsabb megoldást kínálni Önnek és cégének.

Hatékonyság

Ügyfeleink hatékony, lényegre törő, gyors és precíz kiszolgálása alapelveink egyike. Nem végzünk felesleges, időhúzó munkát, így Önnek sem kell a jó megoldásra napokat várnia!

Szakértelem

Jogász munkatársaink kiemelkedő szakértelemmel látják el a megjelölt szakterületeken cége ügyeit a magyar mellett angol nyelven is. Így a mi szaktudásunk az Ön vállalatának építőköve.