Kezdőlap Rólunk Bemutatkozunk Kiadányaink Partnereink Szakterületek Adatvédelem (GDPR) Innováció és technológia Ingatlan és beruházás Infokommunikáció Menedzsment és munkajog Gazdaság és vállalkozás Cikkek Adatvédelem (GDPR) Gazdaság és vállalkozás Infokommunikáció Ingatlan és beruházás Innováció és technológia Menedzsment és munkajog Megjelenések Kapcsolat

Kötelező betartani, amit e-mailben ígérünk?

Gyakori probléma, hogy a cégek e-mailben szerződnek egymással, de egyik fél nem teljesít, mondván, hogy az e-mail nem számít szerződésnek, és azért sem kötelez, mert nem írásbeli.

Az általános hiedelemmel ellentétben teljesen egyforma ereje van a szerződésnek, akár írásban, szóban, vagy ráutaló magatartással jött létre, hiszen nem a forma számít, hanem a felek közös akarata. Az írásbeliség ezért csak akkor kötelező, ha azt jogszabály külön előírja. Az e-mail azonban nehezen értelmezhető ebben a rendszerben: egyfelől írásbeli, hiszen betűket vetünk a képernyőre, másfelől tartalmilag inkább tekinthető szóbelinek, vagy ráutaló magatartásnak.

Azokban az esetekben, amikor a jog egy szerződés megkötéséhez kifejezetten írásbeliséget ír elő, az e-mail biztosan nem számít írásbelinek. Például nem adhatunk be a földhivatalhoz egy e-mailváltást azzal, hogy ennek az alapján alapítottunk haszonélvezetet, vagy vettünk meg egy ingatlant.

Ugyanakkor – elméletileg – a helyzet valójában egyszerűbb, mint gondolnánk: az elektronikus dokumentum mindig írásbelinek számít, viszont nem minden e-mail elektronikus dokumentum.Azt, hogy mi számít elektronikus dokumentumnak, az elektronikus aláírásról szóló 2001. évi XXXV. tv. 4. § (1) bekezdése rögzíti.

Eszerint az elektronikus úton kötött szerződés akkor minősül írásbelinek, ha a felek nyilatkozatai legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással vannak ellátva.Az aláírás pedig nem attól “elektronikus”, hogy a klaviatúrán pötyögjük be a nevünket, hanem attól, hogy egy speciális kriptográfiai kulcsot képezni tudó szerkezettel “írunk alá”.

Az új Ptk. 6:85. § (1) bekezdése azonban azt is rögzíti, hogy “e (azaz a XVI.) fejezet rendelkezéseit – az elektronikus úton tett szerződési jognyilatkozat hatályossá válására vonatkozó rendelkezés kivételével – elektronikus levelezés vagy azzal egyenértékű egyéni kommunikációs eszközzel kötött szerződés esetén nem kell alkalmazni.”

Utóbbiból a cégek egy része azt olvasta ki, hogy az e-mail egyáltalán nem is szerződés, a másik része azt, hogy az e-mail az elektronikus formalitások nélkül is írásbeli szerződésnek számít. A jogi megítélés azonban – tekintettel a 2001. évi törvényre is – egyöntetűen az, hogy a tartalmában és aláírójában nem egyértelműen azonosítható e-mailek útján történő szerződés létrejön ugyan, de az nem minősül írásbelinek.

Azonban itt jön a csavar, mivel az új Ptk. XVI. fejezete (6:82 – 6:85 §§) felvállalta az “elektronikus úton” történő szerződéskötés kapufáinak felállítását: eszerint elektronikus úton akkor jön létre szerződés, ha bizonyos témák tisztázottak. Például, mi a szerződés nyelve, írásbelinek tekinti-e a szerződés kezdeményezője a szerződést, melyek a technikai lépések, rögzítésre kerül-e a szerződés később, stb.Megjelent: Világgazdaság – 2014. július 29.
Szerző: Dr. Holló Dóra ügyvéd

Online elérhető: Világgazdaság Online Közélet Jog rovatában

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Kapcsolatfelvétel

Rugalmasság

Ügyfeleink teljes körű kiszolgálása érdekében akár cégénél kihelyezve is segítünk sürgős jogi problémáinak megoldásában. Munkatársaink telefonon és e-mailen is elérhetőek.

Gyorsaság

Irodánk a cégjogi és a szerződések elkészítésével kapcsolatos feladatokat 5 munkanapos határidővel vállalja. Egyéb munkatípusokkal kapcsolatban egyedi határidők megadásával igyekszünk a leghatékonyabb és leggyorsabb megoldást kínálni Önnek és cégének.

Hatékonyság

Ügyfeleink hatékony, lényegre törő, gyors és precíz kiszolgálása alapelveink egyike. Nem végzünk felesleges, időhúzó munkát, így Önnek sem kell a jó megoldásra napokat várnia!

Szakértelem

Jogász munkatársaink kiemelkedő szakértelemmel látják el a megjelölt szakterületeken cége ügyeit a magyar mellett angol nyelven is. Így a mi szaktudásunk az Ön vállalatának építőköve.