Kezdőlap Rólunk Bemutatkozunk Kiadányaink Partnereink Szakterületek Adatvédelem (GDPR) Innováció és technológia Ingatlan és beruházás Infokommunikáció Menedzsment és munkajog Gazdaság és vállalkozás Cikkek Adatvédelem (GDPR) Gazdaság és vállalkozás Infokommunikáció Ingatlan és beruházás Innováció és technológia Menedzsment és munkajog Megjelenések Kapcsolat

Emelni könnyebb – A félmilliós kft.-k akár el is sunnyoghatják a kötelezettségüket

Egyelőre nincs jele annak, hogy a félmilliós kft.-k elkezdték volna gőzerővel hárommillió forintra emelni törzstőkéjüket, vagy elindították volna cégük átalakítását, megszüntetését.

A jogszabályok szerint március 15-től ismét hárommillió forint tőkével lehet csak kft.-t alapítani, és a tőkeemelést a már meglévő, 500 ezer forinttal alapított cégeknél is végre kell hajtani az első társasági szerződést érintő módosítással, de legkésőbb 2016. március 15-ig.

Az idén eddig az érintett 190 ezer cég egy százaléka emelt tőkét, alakult át vagy szűnt meg önszántából – tudtuk meg Pertics Richárdtól, az Opten céginformációs vezetőjétől. Nem lehet köztük különbséget tenni a társaságok árbevétele alapján, vagyis nem mondható ki, hogy adott bevétel alatt inkább átalakul vagy megszűnik egy cég a tőkeemelés helyett. Ami az idei első negyedévet illeti, inkább az a tendencia látszik kirajzolódni, hogy többen előre hozták a cégalapítást, vagyis annak érdekében, hogy el tudják tolni a hárommillió forint jegyzett tőkére vonatkozó kötelezettséget, gyorsan gründoltak egy félmilliósat a polgári törvénykönyv hatálybalépése előtt.

Maga a tőkeemelés egyébként nem nagy ügy, nem is kell hozzá 2,5 millió forint, sőt akár egy fillér nélkül is megoldható. Apporttal egyszerűen le lehet tudni az egészet, eszköz, autó, sőt akár know-how is behozható egy értékelő véleménnyel – mutat rá Csatlós Csilla, a Kintlevoseg.hu szakértője. A megszűnés mellett így valójában azok fognak jellemzően dönteni, akik egyébként sem akarnak már semmit sem kezdeni a cégükkel.A tőkeemelés nem lehet akadálya egy vállalkozás működtetésének. Megoldás lehet az átalakulás is betéti vagy közkereseti társasággá, ám ezt egyik lapunk által megkérdezett szakértő sem ajánlja. Egyrészt egy betéti társaság beltagja saját vagyonával is felel, ami adott esetben hatalmasra emeli a cégvezető kockázatát. Másrészt csak elméletben egyszerű és olcsó az átalakulás, valójában az ügylet maga is költséges, hiszen könyvvizsgálatot érintő módosítás.

Arról nem beszélve – mutatott rá Holló Dóra, a Holló és Társa Ügyvédi Iroda partnere -, hogy egy sor, a cégvezetéssel össze nem függő költség is felmerülhet. Át kell írni az adatokat minden közműszolgáltatónál, hatóságnál, új adószámot kell kérni. Ráadásul presztízsveszteséggel is járhat, ha egy kft. mintegy visszaminősül betéti társasággá. Az átalakulás ellen szól, hogy maga az ügymenet is bonyolult, ráadásul ha valami probléma volt a társaság működésében, akkor ezt meg is kell oldani.

Elvileg az várható, hogy a cégek kivárják a lehető legkésőbbi időpontot a tőkeemeléssel, ám ez sem húzható a végtelenségig – pontosabban kockázatai lehetnek.

Az emelésről azonnal határozni kell, amint módosítani kell a társasági szerződést, vagyis cím, székhely vagy egyéb adatokban bekövetkező változások, új tevékenységek mind magukkal hozzák a tőkeemelést. Magát a pénzt, apportot ugyanakkor nem kell csak a végső határidőig berakni a cégbe. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a kft.-ből a tőkeemelésig nem lehet osztalékot kivenni, s ami talán súlyosabb, a tulajdonosok saját vagyonukkal is felelnek a hiányzó összeg erejéig.

Az Opten szakértőjének becslése szerint a 190 ezer cég közül nagyságrendileg 120 ezer meg fogja oldani a tőkeemelést valamilyen technikával, 40-50 ezer társaság kényszertörlés vagy felszámolás alá kerülhet majd, feleennyi pedig a végelszámolás mellett dönthet.Legfeljebb néhány ezer cégnek érheti meg reálisan, hogy az átalakulás mellett döntsön. Holló Dóra szerint a szankció azonban hiányzik a kötelezettség mögül. Elvileg adott napig végre kell hajtani a tőkeemelést, és azt a céget megbüntetik majd, amelyik ezt késve teszi meg.

De mi lesz azokkal, akik semmit sem csinálnak? Ezeket ugyanis csak úgy lehetne tőkeemelésre vagy bármilyen intézkedésre bírni, ha a cégbíróság szépen végignézné az összes félmilliós kft.-t, és utánamenne azoknak, amelyek nem tettek eleget kötelezettségüknek. A bíróságok azonban eddig nem végeztek efféle feladatokat, így nehéz elképzelni, hogy ebben majd változás lesz.

Megjelenés: Népszabadság – 2014.04.08 – 10. oldal

szerző: F. Szabó Emese

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Kapcsolatfelvétel

Rugalmasság

Ügyfeleink teljes körű kiszolgálása érdekében akár cégénél kihelyezve is segítünk sürgős jogi problémáinak megoldásában. Munkatársaink telefonon és e-mailen is elérhetőek.

Gyorsaság

Irodánk a cégjogi és a szerződések elkészítésével kapcsolatos feladatokat 5 munkanapos határidővel vállalja. Egyéb munkatípusokkal kapcsolatban egyedi határidők megadásával igyekszünk a leghatékonyabb és leggyorsabb megoldást kínálni Önnek és cégének.

Hatékonyság

Ügyfeleink hatékony, lényegre törő, gyors és precíz kiszolgálása alapelveink egyike. Nem végzünk felesleges, időhúzó munkát, így Önnek sem kell a jó megoldásra napokat várnia!

Szakértelem

Jogász munkatársaink kiemelkedő szakértelemmel látják el a megjelölt szakterületeken cége ügyeit a magyar mellett angol nyelven is. Így a mi szaktudásunk az Ön vállalatának építőköve.