Kezdőlap Rólunk Bemutatkozunk Kiadányaink Partnereink Szakterületek Adatvédelem (GDPR) Innováció és technológia Ingatlan és beruházás Infokommunikáció Menedzsment és munkajog Gazdaság és vállalkozás Cikkek Adatvédelem (GDPR) Gazdaság és vállalkozás Infokommunikáció Ingatlan és beruházás Innováció és technológia Menedzsment és munkajog Megjelenések Kapcsolat
MIT TARTALMAZZON A MUNKASZERZŐDÉS?
jelen cikkünk 2018. november 19. napján íródott, 2019. szeptember 18. napján frissítettük

A jelenlegi jogi környezetben a foglalkoztatás legáltalánosabb és a feleknek a legtöbb garanciát nyújtó formája a munkaviszony. A munkaviszony jogi kereteit, a felek által teljesítendő kötelezettségeket és a feleket megillető jogosultságokat a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) tartalmazza.


A munkaviszony – eltérően a többi foglalkoztatási jogviszonytól – munkaszerződéssel jön létre. A munkaszerződés tartalmazza a munkaviszony feltételeit, a munkavállaló és a munkáltató feladatait, illetőleg jogait.

A munkaviszony egyes elemeit – pl. a munkaviszony célját – maga a jogszabály határozza meg. Így a munkaviszony célja, hogy a munkavállaló a munkáltató részére és érdekében a munkaszerződésében foglaltaknak megfelelően munkát végezzen, mindezt a munkáltató utasításait betartva; a munkáltató pedig a munkavállaló részére az elvégzett munka ellenértékeként munkabért fizessen. A munkaszerződés ezen célt szem előtt tartva rögzíti a munkavégzésre és a bérfizetésre vonatkozó további feltételeket.

De miket is kell tartalmaznia pontosan egy munkaszerződésnek?

A jogszabály kötelező tartalmi elemként a munkavállaló alapbérét és munkakörét határozza meg. Minden más elem meghatározható a munkaszerződésben, azonban a jogszabály tartalmaz iránymutatást arra az esetre vonatkozóan, ha a felek nem határoztak róla a munkaszerződésben. Ilyen például a munkaviszony időtartamára vonatkozó rendelkezés, mely szerint a felek, amennyiben megállapodnak abban, hogy a munkaszerződést határozatlan vagy határozott időre kötik, akkor ezt a munkaszerződésben kell rögzíteniük; amennyiben ilyen jellegű megállapodás nem születik a felek között, akkor a munkaviszony határozatlan időre jön létre. A munkaviszony – amennyiben a felek a munkaszerződésben máshogy nem állapodnak meg – általános teljes napi munkaidőben történő foglalkoztatásra jön létre (napi 8 óra). Ugyanígy, a felek megállapodhatnak a munkaszerződésben a munkaviszony kezdetének napjában, azonban ha nem teszik, a munkaviszony kezdete a munkaszerződés megkötését követő nap.


Látható tehát, hogy a munkavállaló és a munkáltató között a munkaszerződés akkor jön létre érvényesen, ha a munkavállaló alapbérében és munkakörében megállapodás születik a felek között. A munkaszerződés ezeken felül tartalmazhat olyan további – jogszabályba nem ütköző – feltételeket, amelyek irányadóak lesznek a munkaviszonyra, azonban ezek nélkül is létrejön érvényesen a munkaszerződés.

A munkaszerződést írásba kell foglalni, mely az érvényesség feltétele. Amennyiben azonban az írásba foglalás elmaradt, a munkaszerződés érvénytelenségére kizárólag a munkavállaló hivatkozhat, a munkavállaló is csak a munkába lépését követő harminc napon belül.

További cikkeink a témában

 

Enyém, tied, miénk? 4+1 kérdés, ami felmerülhet a közös tulajdon kapcsán

2016. szeptember 22. Közös tulajdonról akkor beszélünk, ha egy dolog fölött több személynek van tulajdonjoga meghatározott hányadok szerint. A közös tulajdonjog esetén minden tulajdonostárs az egész dolog tulajdonosa, de csak meghatározott rész, az úgynevezett tulajdoni hányad erejéig. A tulajdonosi jogok (úgymint birtoklás, használat, rendelkezés) valamennyi tulajdonostársat megilletik, azonban ezeket csak egymásra tekintettel gyakorolhatják a tulajdoni hányaduk alapján. De nézzük meg a tulajdonosi […]

Háttérzene a plázában – avagy elveszve a közös jogkezelés útvesztőjében

2016. május 31. A mindennapi életünk során teljesen természetesnek hat, ha betérve egy bevásároló központba vagy étterembe az éppen aktuális nyári slágerek szólnak, vagy az ünnepek közeledtével az ünnepi hangulat fokozására például hatásvadász módon karácsonyi dalokkal bombázzák a vásároló kedvünk. De vajon mi a jogi háttere annak, hogy bemegyünk egy bevásárló központba vagy étterembe és a háttérben zenét […]

Örökség = felelősség. Cégek esetében is

2019. november 13. Egy gazdasági társaság tagjának halálakor az örökösöknek általában nem az az elsődleges, hogy a társaság továbbműködéséhez szükséges intézkedésekről gondoskodjanak. A tag halála azonban drasztikus változásokat idézhet elő egy gazdasági társaság életében is. A tag jogviszonyának megszűnése különösen akkor hat ki negatívan a társaság mindennapjaira, ha így a társaság tagjainak száma a törvényi minimum alá csökken. […]

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Kapcsolatfelvétel

Rugalmasság

Ügyfeleink teljes körű kiszolgálása érdekében akár cégénél kihelyezve is segítünk sürgős jogi problémáinak megoldásában. Munkatársaink telefonon és e-mailen is elérhetőek.

Gyorsaság

Irodánk a cégjogi és a szerződések elkészítésével kapcsolatos feladatokat 5 munkanapos határidővel vállalja. Egyéb munkatípusokkal kapcsolatban egyedi határidők megadásával igyekszünk a leghatékonyabb és leggyorsabb megoldást kínálni Önnek és cégének.

Hatékonyság

Ügyfeleink hatékony, lényegre törő, gyors és precíz kiszolgálása alapelveink egyike. Nem végzünk felesleges, időhúzó munkát, így Önnek sem kell a jó megoldásra napokat várnia!

Szakértelem

Jogász munkatársaink kiemelkedő szakértelemmel látják el a megjelölt szakterületeken cége ügyeit a magyar mellett angol nyelven is. Így a mi szaktudásunk az Ön vállalatának építőköve.