Tízből négy magyar cégtől loptak adatokat

május 09, 2017

Csak 2016-ban, tízből négy magyar cég vált adatlopás áldozatává. A kiberbiztonsággal foglalkozó Kaspersky Lab elemzésében kitért arra, hogy a vállalatok egyötöde (20%) szenvedett négy vagy annál több adatsértéssel járó rendszer elleni támadást egy év alatt.

A mindennapokban a legfenyegetettebb biztonsági réseket a következők jelentik: nem megfelelő adatok megosztása mobil eszközökről (54%); olyan eszközök fizikai elvesztése, amelyek fontos információt tárolnak (53%); és az informatikai erőforrások nem megfelelő használata a dolgozók körében (50%).

Egyre nagyobb gondot okoznak továbbá, és növelik a támadási felületet az adatműveletekkel kapcsolatos figyelmetlenségek, illetve az, hogy a dolgozók nem tájékoztatják megfelelően a lehetséges veszélyekről. Mindezek több mint 40%-ban járultak hozzá ahhoz, hogy az adatlopások sikeresek lehessenek.

Az elemzés szerint az ehhez hasonló támadások 99%-a megelőzhető lenne megfelelő felkészültséggel, védelmi rendszerrel. A dolgozók szélesebb körű tájékoztatása, biztos adatvédelmi rendszer kiépítése, mindent lefedő szabályzatok készítése hozzájárulhat e cél eléréséhez.

A 2018 májusában hatályba lépő új adatvédelmi rendelet szigorított szabályozásokat tartalmaz. Biztosítja a személyes adatok magasabb szintű védelmét, és előírja az adatvédelmi szabályzatok a jelen kor technológiájához igazítását.

A Holló & Társai Ügyvédi Iroda vállalja az új adatvédelmi rendeletnek megfelelő adatvédelmi szabályzatok, tájékoztatók, adatfeldolgozói szerződések elkészítését, ezek véleményezését, továbbá adatkezelési rendszerek felülvizsgálatát is. Ezek mellett megbízhat minket az adatvédelmi és egyéb hatóságok előtti jogi képviseletének ellátásával, valamint a NAIH bejelentések elvégzésével is.

Az elemzésben a megkérdezett cégek 80%-ának a legnagyobb gondot az adatvédelem jelenti. Mi segítünk, hogy ne tartozzon ebbe a 80%-ba, forduljon hozzánk bizalommal!