Beteg lettem – mikor kell értesítenem a munkáltatót? – A keresőképtelenség igazolásának módjai

május 09, 2017

Mindenkivel előfordult már, hogy reggel rosszulléttel ébredt, és emiatt nem tudott munkába menni. De vajon először az orvost kell meglátogatni vagy már rögtön a munkáltatónak kell szólni az esetleges hiányzásról?

A munka törvénykönyve nem szabályozza részletesen a felmerülő problémát, nem ad egyértelmű utasítást arra nézve, hogy meddig kell értesíteni a munkáltatót a hiányzásról.

Általánosnak mondható azonban az a szokás, amely szerint a munkavállalónak a legelső lehetséges alkalommal szólnia kell munkáltatójának, hiszen a munkáltatónak helyettest kell találnia, továbbá a távolmaradás a bér elszámolására is kihatással van.

Fontos tehát, hogy betegség esetén a munkáltatói jogkör gyakorlója felé kell jelezni a hiányzást, emellett pedig az értesítésnek egyértelműnek kell lennie. Nem megfelelő tehát, ha előző este egy „lehet, hogy holnap nem megyek be dolgozni, mert eléggé fáj a fejem” üzenetet küld a munkavállaló, de egy kolléga közvetett módon történő jelzése sem tekinthető kielégítőnek.

A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól keresőképtelensége esetén. A munkáltató a munkavállaló számára a betegség miatti keresőképtelenség tartamára naptári évenként tizenöt munkanap betegszabadságot ad ki.

Igazolás

Hogy a munkavállaló keresőképtelen állapotban van-e, nem a beteg dönti el. Igazoláshoz szükséges egy orvos szakértői véleménye.

A keresőképtelen állapot a vizsgálatra jelentkezés időpontjától eltérően, legfeljebb öt napra visszamenőleg is igazolható. Tehát ha valaki nem megy el rögtön orvoshoz, nem jelenti feltétlenül azt, hogy a vizsgálat előtti napok igazolatlanok lesznek, ugyanis öt napra visszamenőleg az orvos keresőképtelenséget állapíthat meg.

Kivételesen indokolt esetben pedig az orvos akár hat hónapra visszamenőleg is igazolhatja a munkavállaló hiányzását.