Az online kuponok világa – Avagy az elektronikus utalványok útvesztője

május 09, 2017

Éttermek kedvezményre feljogosító utalványai, áruházak termékeinek fél áron való megvásárlását biztosító kuponok. Legyen szó bármilyen marketingcélú elektronikus, kóddal elérhető vagy akár pdf formátumban letölthető utalványról, eggyel-kettővel már biztos mindenki találkozott.

Milyen tájékoztatást kell nyújtania egy webáruháznak, amikor úgy dönt, hogy online kupont bocsát ki vásárlói részére? A kérdést elsősorban az általános szerződési feltételekben (ÁSZF) kell rendeznie, itt kell részletesen bemutatni, hogy a kuponnal történő vásárlás hogyan zajlik. Kitérhet arra is, hogy milyen felelősséggel tartozik a kupon elfogadására, vagy egyáltalán más kedvezményekkel összevonhatja-e azt a vásárló.

A fogyasztóvédelmi szabályozás legfontosabb pontja a vásárló teljes körű tájékoztatása. Az akció hirdetésekor kiemelt szempont, hogy a promóció ne legyen félrevezető. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról külön törvény rendelkezik. A rendelkezések értelmében nem tekinthető tisztességtelennek a reklámban túlzó vagy nem szó szerint értendő kijelentések bevett, a reklám természetéből adódó mértéket meg nem haladó alkalmazása.

A fogyasztó megtévesztése azonban jogsértő. Megtévesztőnek számít az olyan kereskedelmi gyakorlat, amely valótlan információt közöl vagy valós tényt megtévesztően közöl. Ilyen például, ha a kupon összegét, alkalmazásának feltételeit, lejárati dátumát nem valósághűen jelenítik meg.

Érdemes tehát ügyelni arra, hogy mind a promóció, mind a tényleges felhasználás során a vásárló „azt kapja, amire számít”. Nem csak az ÁSZF-ben, de külön szabályzatban is rendelkezhetnek az online kuponok felhasználási feltételeiről, amely módszer így még inkább biztosítja a tisztességes tájékoztatás követelmény teljesülését.